Hästkunskap sprids oftast muntligt från en äldre till en yngre eller nyare hästmänniska i stallet. Vilket är bra eftersom det är mycket erfarenhet som behöver delas, inte bara fakta. Men det har visat sig att det finns en risk att vi missar att få in ny kunskap till stallet. Idag finns ju dessutom mer samlad kunskap, expertis (alltifrån tandläkare, veterinärer till sadelmakare m.fl.) och ny forskning än någonsin om hästen och dess användning.
Så vi har kollat in två dvd-filmer som är späckade av kunskap, en del av kunskapen har de flesta av oss lite till mans/kvinns har glömt bort (länge sedan vi läste en faktabok?) eller har luckor i. Vi som har hästar behöver en bra kunskapsnivå om grunderna så att vi får lite lättare att bli bra beställare av produkter och tjänster till våra hästar. Till exempel välja en bra hovslagare eller köpa rätt sadel och träns till vår häst, träna upp hästen på ett bra sätt mm.
Ok de här filmerna är inte direkt 2 dvd-filmer som du ser för att roa dig. Det är inte ”Dreamer” (vilken för övrigt kan rekommenderas), det är faktatungt och väldigt intressant på ett enkelt sätt med filmer, intervjuer och bilder. Det är bra grundläggande och gedigen kunskap, en unik samling. OBS. En och annan gammal sanning får också stryka på foten för ny kunskap!
Visste du till exempel att frambenen bara hänger fast i skelettet med en muskelhängmatta! liksom sitter löst och ska kunna röra sig fritt från skelettet? Det visste inte jag innan jag såg på dvd’n. Och att det egentligen inte finns någon plats för ett bett i munnen…hur man gör då för att det ändå ska bli rätt berättas det om i filmen.
Ett smakprov kring avsnittet sadling
Ett intressant exempel handlar om att välja rätt sadel som för många av oss har känts som en mardröm någon gång. Här får vi en gedigen genomgång av hur sadeln är uppbyggd, hur den påverkar hästens rörelser, hur den därför bör ligga och när den ska stoppas om och varför.
Sadelmakaren Renna VanDooren från Michigan, menar att vi idag säljer för mycket sadlar på utseende och anpassar sadeln till ryttaren men inte tillräckligt till hästen. Vi borde egentligen göra en sadel till varje häst. Först anpassa sadeln till och bygga den efter hästens form och sedan anpassas sadelns form till ryttaren. Det här skulle göra att hästen har en sadel som gör att den verkligen kan göra det som vi begär av den. Många av dagens sadlar har inte byggts med tillräckligt hantverkskunnande menar han. De kanske importeras från länder där hantverkskunnandet inte är tillräckligt för att göra en sadel som passar hästen. Det finns en sadelmakeriskola i Tärnsjögarveri som försöker bibehålla och höja kunskapen i Sverige.
Det är som sagt massa kunskap som är samlad. Lite varning för anatomilektion med hoven som är en riktig hov som dissekeras, hua, men det är illustrativt. Kan vi allting nu – nej, men lite mer och vi kan ju kolla igen. Och lite skönt är det ju att inte behöva läsa utan få se det på film. Så filmtajm!
När det gäller foder så kolla även in våra bloggar som ger tips om hur man gör en foderstat steg för steg. Kompletterande boktips från Cecilia Müller i filmen är Hästens näringsbehov och utfodring, Christina Planck och Margareta Rundgren. Boken tipsar även Jenny Persson om på sin foderbloggen.
Innehållsrubriker för de åtta timmarna:
DVD 1:Med känsla för hästen, Hoven (anatomi/exteriör och belastning/hovbeslag – broddar/sjukdomar/tappsko), Sadling (historik/anatomi/sadling/tillpassning), Betsling (anatomi/betseltyper/tillpassning/munhälsa), Avel (uppfödning/exteriör/semin).
DVD 2:Hästhållning (stallmiljö/hagar/foder/skötsel/sjukdomar), Utbildning och träning (hästens träningsfysiologi/grundutbildning/arbete i töm/utrustning/visitation/underlag), Philippe Karl -teorilektion/ridlektion
Hej
Vad kostar denna vart beställer jag den
Hej Peter
jag tror du hittar dem hos Anders nu, https://www.anders-eriksson.se/hastutbildning
hälsar
Camilla