Här börjar vi vår serie om mer hållbara läderprodukter och startar med en kändis, Tärnsjögarveri. Tärnsjö är kända i Hästsverige för framförallt tömmar, däcklar och andra produkter för tömkörning. I det här inlägget från Hippson berättas mer om hur både KG Svensson och Anders Eriksson har varit med och tagit fram produkter för tömkörning.
Nyligen har Tärnsjö även tagit fram tyglar för träns. De har hittills inte sålt så bra kanske för att de är släta och vi som ryttare blir oroliga att tyglarna ska bli hala? Enligt Tärnsjö behöver vi inte oroa oss för det eftersom tyglarna är sparsamt insmorda och då behåller de sin strävhet trots att de är rimligt blöta. Vid överbehandling av läderolja/balsam i kombination med tuff väta finns risk för att tyglarna kan bli hala.
Tja att smörja mindre låter ju bra och handen på hjärtat hur ofta rider vi i ösregn? Och tömmarna har ju funnits och använts i många år…så det borde finnas en marknad för dessa fina tyglar. I vilket fall ska vi testa tyglarna och återkommer med våra erfarenheter i nästa blogg om läder.
Vad är det då som gör att vi tycker att Tärnsjös läderprodukter är riktigt bra exempel på mer hållbara produkter?
Tärnsjö använder bara läder från djur som är uppfödda i Sverige, de köper till och med djur från de lokala slakterierna i närheten. Anledningen till att svenska djur är bra beror bland annat på vår djurskyddslagstiftning. Alla deras produkter är vegetabiliskt garvade vilket innebär att de bara använder barkextrakt och vatten. Det tar lite längre tid och därför blir lädret lite dyrare än kromgarvat läder, å andra sidan så är det snällt mot människor och vår miljö. Det är också ett läder som åldras vackert om det blir väl omhändertaget. Här finns en länk till hur Tärnsjö beskriver hur deras läderprodukter bör tas om hand. Produkterna från Tärnsjö läder är gjorda i Sverige och tillverkade för hand, av hantverkare med stort kunnande. Även det här gör förstås att produkterna kan blir lite dyrare, det tar lite mer tid.
Lathund för mer hållbart läder!Läs mer om läder i rapporten på sid 21-26. |
||||
Djuruppfödning | Garvning | Tillverkning | Användning och omvårdnad | Återanvändning |
Försäkra dig om att ditt läder kommer ifrån en bra djuruppfödning inklusive slakten. Här kan du tänka på samma sätt som när du köper kött. Till exempel: · Välj läder från djur där landets regelverk ger goda uppfödningsvillkor för djur, människor och miljön. · Ekologiskt uppfött. |
Undvik kromgarvat läder, vilket är det mest vanliga, även kallat ”wet blue”. Det finns märkningar som säkerställer att man sköter kromgarvning så bra som möjligt, som EU Blomman/ EU Ecolabel, Svanen, OekoTex, men andra metoder är bättre.
· Bäst är vegetabiliskt garvat. · ”Wet white” garvning är bättre än ”wet Blue” det är en blandning av vegetabilisk och syntetisk garvning utan krom. |
Vet du vart produkten är tillverkad och om det sker på ett miljömässigt bra sätt med goda arbetsvillkor?
Kromgarvning är förknippad med hälsofara för arbetarna och miljöproblem. Även arbetsvillkor och miljöfrågor kopplat till tillverkningen av produkten är viktig. Det kan tillsättas kemikalier, färger mm i produktionen. Det kan vara värt att ställa en fråga i butiken så ökar vi kunskapen i branschen. |
Sköt om dina produkter på bästa sätt. Fråga tillverkaren eller försäljaren hur du ska sköta din produkt. Läder är ett naturligt material. Det behöver rengöras och återfettas, skyddas från fukt med till exempel vax. Välj miljövänliga produkter. Tänk på att vissa produkter eller för mycket rengöring kan förstöra eller nöta ut läderfibrerna.
Laga produkten när den går sönder. |
Det bästa är att återanvända produkten, second hand, eller om en del av lädret kan användas till något nytt. Uttjänt läder sorteras som brännbart idag och det är särskilt viktigt att läder som inte är vegetabiliskt garvat inte hamnar i naturen. |