Sweden International Horse Show – ett hållbart event?

…..det verkar inte så.

Jag börjar ofta med att leta efter om vissa ”hygienfaktorer” är på plats, det vill säga sånt som borde vara självklart och är enkelt att ordna. Till exempel källsortering. Men nej, det fanns inte på plats.(saknas för övrigt på de flesta stora hästtävlingar) Dock vill jag ge en stor eloge till Länsförsäkringar som var utställare och tröttnade på att se hur allt skräp kastades i samma papperskorg. De fixade en ”pantpåse” och såg till att det åtminstone gick att sortera pantburkar från allt annat skräp.

2016-11-25 13.58.45

Maten är bättre än vanligt eftersom man erbjuds flera vegetariska maträtter från olika foodtrucks. Däremot saknas ekologiska alternativ. Jag tycker att Sweden International Horse Show, SIHS borde kunna ställa krav på de som ska sälja mat och dryck att ha en viss del eller så mycket som möjligt ekologiskt. Simple as that! Friends Arena borde även kunna ordna fler mer miljövänliga alternativ i sina vanliga ”kiosker”.

Vad gäller transporter har jag som besökare ingen aning hur de hantera detta. Samkör man? Klimatkompenserar man utsläpp från transporterna? När man anordnar tävlingar/jippon som SIHS har man all möjlighet att visa att visa upp sig och kommunicera kring hur man arbetar med hållbarhet. Om man nu gör det, det vill säga. SIHS visar inte på något sätt att man har kunskap om en hållbar utveckling och hur man bidrar. Om man nu gör det? Tveksamt.

Lövsta Future Challenge har sedan flera år tillbaka klimatkompenserat för domarnas och ekipagens resor till och från deltävlingarna och till finalen på Friends. Något som de berättar om både innan och efter tävlingen. De arbetar verkligen stenhårt med att tala om hållbarhet i det mesta de gör. Ändå är det nästan ingen som hänger på. Varför inte det? För mig att det mycket märkligt att man inte ser de svårigheter som vi står inför om vi inte gör allt för att hindra en temperaturökning av jorden. Till exempel kommer översvämningar och torka att påverkar priset på hö och vi kommer att få flera sjukdomar. Var går smärtgränsen?

save the earth
Lövsta Future Challenge tygpåse

Vad erbjuder man för priser då? Bertram Allen åkte hem med tre bilar förra året och fyra detta år. Stora, tunga bilar som drivs av fossila bränslen. Jag blir alldeles matt när jag tänker på hur jäkla omodernt det känns.

Vad gäller tillgänglighet har Friends Arena såklart koll på detta. Men jag som besökare har ingen aning om hur SIHS arbetar med jämställdhet, därför att man pratar inte om det. Är man intresserad får man räkna själv hur många män respektive kvinnor som syns på tex prisutdelningar.

..,och så har vi mässan som omsätter flera miljoner kronor varje år. Svenskars överkonsumtion gör att vi behöver 4,2 jordklot. Det är en ökning från 3,7 jordklot för två år sedan. Vi vet att vi måste minska vår konsumtion. Ändå har den ökat. Vill man ha en kommers så bör man åtminstone lyfta upp hållbara alternativ. Ge besökarna en chans att få göra bättre val. Man skulle även kunna ordna en second-hand hörna eller bytesplats. Flera undersökningar visar en och samma sak. Vi ställer mer krav på de produkter vi handlar. De ska vara hållbara. Ett event med så många besökare är ett fantastiskt tillfälle att sprida mer kunskap kring hur vi som hästmänniskor kan göra mer hållbara val.

Nej något hållbart event är Sweden International Horse Show inte.

Lämna ett svar