Linköping Horse Show sätter hållbarhet på agendan

godselI augusti var det premiär för Linköping Horse Show. Unikt för tävlingen är att man satt hållbarhet som fokus under dessa dagar. I Arena 2030 bjöd man under två dagar på flera panelsamtal om hållbarhetsfrågor kopplat till ridsport och hästnäringen. Samtalen handlade bland annat om hållbart resande, hästbajs – resurs eller avfall, hållbart ledarskap, hållbara evenemang och trendspaning framåt. Fokus var också att presentera och informera om de Globala Målen. Alla samtal blev inspelade och vi återkommer med länk när det publiceras.

I restaurangen hade man lyft fram det vegetariska och veganska matalternativen på menyn. Och alla tallrikar och bestick var gjorda av palmblad och trä. Ingen fossil plast här inte.

thumb_img_6616_1024 thumb_img_6632_1024

Linköping Horse Show strävar också att vara tillgängligt för alla, därför var det gratis entré.

Vi ringde upp Sofia Bengtsberg som driver Staby Gård Ridcenter och är ansvarig för Linköping Horse Show för att höra lite med henne om hennes intryck.

Vad gick bra under tävlingarna?

Helheten blev jättebra. Generellt så gjorde vädret att det blev positiva upplevelser och bra stämning. Arena 2030 öppnade upp mångas ögonen för hållbarhet. Det var flera personer som ställde frågor och många som inte ens kände till begreppet om de globala målen, gör det nu. Jag tror att man måste känna igen något för att bli för att bli intresserad.

Vad ska ni förbättra till nästa år?

Tex var det några få plastsaker i restaurangen som ska bort. Vi ska ha bättre källsortering. Nästa år kommer vi ha en kravlista till utställare och samarbetspartners. Listan kommer inte vara jättelång med det vara en början. Där kommer vi ha önskemål om jämställdhet och miljövänliga alternativ.

Har du något tips till andra som ska genomföra hästtävlingar under hösten?

Du måste våga. Du kan inte heller förvänta dig för mycket, det är ett långsiktigt jobb. Det kommer inte bli en direkt succé men vågar man sticka ut hakan så vinner man i längden. Tävlingen kommer att hamna på plussidan och lättare att få media intresserade och attrahera samarbetspartners.

2 reaktioner till “Linköping Horse Show sätter hållbarhet på agendan

  1. Hej, finns länkarna ute med filmklipp från diskussionerna?

    Med vänlig hälsning Louise Lindberg
    projektledare Skitsmart, HNS

Lämna ett svar