Flygskam i ridsporten?

Du har väl inte missat Aningslösa Influencers på Instagram ? De uppmärksammar influencers om klimatpåverkan från deras flygresor. Hur står det egentligen till med hästvärldens medvetenhet kring resor? Igår såg vi att Peter Eriksson tackat ja till en deltid i Mexiko. ” – Jag kommer att vara där i tre veckor, sedan är jag hemma i Sverige i tio dagar och pendla på det viset, säger Peter. ” Ingen reagerar.

Peter, visste du att en flygresa ToR Stockholm – Mexiko City (med mellanlandning i Paris) släpper ut 4,1 ton Co2? För att vi ska klara 2 gradersmålet (som egentligen är 1,5 gradersmålet) så har varje svensk en klimatbudget på 1 ton Co2 per år. Ridsporten och hästnäringen verkar ligga långt efter i medvetande och kunskap om klimat och miljö. Detta trots att vi är så beroende av hälsosamma ekosystem som bland annat förser oss med det vatten vi behöver, med sommaren 2018 i färskt minne och den foderbrist vi då upplevde.

Nu är det ju inte bara Peter Eriksson som är ansvarig men han får statuera exempel. Det sticker ju extra i ögonen då det känns helt orimligt att månadspendla så långt som till Mexiko.

Det finns många andra exempel inom ridsporten och hästnäringen. Vi har med största säkerhet aldrig flugit hästar så mycket som vi gör idag. Ryttare passerar tidzon på tidzon för tävlingar och träningssäsonger på olika kontinenter utan att vi diskuterar hur vi ska hantera klimatpåverkan alls.

Vi har också tidigare bloggat om hur en lokal träningshelg med flera ekipage, kommer upp i samma klimatpåverkan som ToR med flyg till Thailand.

Lämna ett svar