En träningshelg = mer utsläpp än en tur och retur till Thailand

I början på året var jag, Jenny, på tvådagarsträning med min häst. Vi var 25 deltagare som red på lördagen och på söndagen. Bara tre av oss stannade över på anläggningen, något som kursen erbjöd. Det innebar att tre personer hade totalt tre stycken Tur och Retur resor (en vardera). De andra 22 stycken personerna som valde att åka fram och tillbaka både lördag och söndag och hade därmed två ToR sträckor vardera, alltså totalt 44 ToR.

När det kommer till transporter, som står för en tredjedel av Sveriges utsläpp, finns det tre områden som man fokuserar på för att minska klimatutsläpp, nämligen bilen, bränslet och beteendet. Vi behöver bättre bilar, miljövänligare bränsle och ett beteende som minskar onödigt körande. När det kommer till bilar som kan dra hästtransport används nästan bara bensin- och dieselbilar. Hästlastbussar drivs enbart på bensin och diesel. Fossila bränslen alltså. Det kokar ner till att vi måste jobba med på vårt beteende för att få ner utsläppen på kort sikt. Innan vi får miljövänligare hästbussar och dragbilar.

Vad blir då utsläppen av en träningshelg för 25 personer?

Klimatutsläppen blev enligt vår beräkning 80 kg kodioxidutsläpp, ToR / ekipage. För oss tre som sov över blev det tillsammans 240 kg koldioxid (Co2). De som åkte fram och tillbaka landar på 3520 kg Co2 tillsammans. Alltså totalt 3,76 ton. Det är mer utsläpp än en flygresa tur och retur till Thailand.

Vad hade hänt om alla hade stannat över?

Om alla 25 st hade stannat kvar över natten hade vi sparat 1,76 ton koldioxidutsläpp. Det motsvarar nästan lika mycket utsläpp som en ToR flygning till New York! ….eller samma utsläpp som 6769 stycken Krafft Grov. Det är ungefär vad 260 st hästar äter på ett år*.

Vi måste börja adressera dessa frågor inom ridsporten för att gemensamt bli mer hållbara. Det kan vi på kort sikt göra genom att ändra vårt beteende och undvika eller minska antal bil och lastbilsresor när vi kan.

*om vi räknar med att en häst äter en halv säck / vecka.

Lämna ett svar