Hållbart julklappstips – en lädertygel som är bra för planeten, djur och människor.

I september skrev vi om hållbart läder där lyfte vi fram Tärnsjö Garveri med läderprodukter som ett bra val. Vi ställde oss också frågan varför Tärnsjös lädertyglar inte säljer bättre? När vi pratat runt med ryttare inser vi att det finns en syn på att släta tyglar (som Tärnsjös) inte skulle ge ett bra grepp vid ridning.
Enligt Tärnsjö är det inget man behöver oroa sig för eftersom om tyglarna är sparsamt insmorda, behåller de sin strävhet trots att de är rimligt blöta. Vid överbehandling av läderolja/balsam i kombination med tuff väta finns risk för att tyglarna kan bli hala. Vi bestämde oss för att testa dom och här är våra fyra testryttares svar. Generellt kan man säga att det är en oerhört skön tygel som fungerar för de flesta i nästan alla lägen.

”Rider bara uteritter med ett fullblod över stock och sten och en hel del galopp. Tyglarna har känts bra, sköna och bra grepp. Vi använder dock martingal ute och skulle behöva martingalstopp då men på dressyrtränset är det inga problem.”

hållbar tygelJag är dressyrryttare och har använt den både på tränset och till bridongbettet i kandaret. Jag tycker det är en skön tygel att rida med, bra bredd och tjocklek. Och greppet är också bra med rätt glid när tygeln ska ge eftergift. Ja, jag kan absolut tänka mig att köpa en sådan tygel! Var finns de?”

”Tycker tygeln är skön och jag får en naturlig längd på tygeln när jag rider. Annars fastnar jag med handen vid stropparna som finns på andra tyglar och det gör att tygellängden blir ”falsk”. Har både ridit dressyr och hoppat med den och den fungerar jättebra. Den ger också ett naturligt incitament att stänga handen, något som andra tyglar inte gör eftersom man kan fastna/hänga fast vid stropparna. Jag har också ridit med den i regn och den påverkades inte särskilt av detta trots att den är slät.”

”Jag har använt tygeln när jag har ridit dressyr, hoppning och i skogen. När jag rider dressyr så tycker jag att tygeln får en bra längd och den är väldigt mjuk och skön- ger ett bra grepp, det är lätt att sluta händerna om tygeln och eftergiften kommer naturligt eftersom att tygeln då ”glider” iväg lite.

Vid hoppning har det varit lite svårare med tygeln då hästen kan bli lite stark och jag hamnar lite ur balans vid stora hopp eller att ta tillbaka den mellan hinder vilket då får tygeln att ”glida lite ur handen” på mig och jag måste ta ett nytt grepp. Hade önskat att det fanns något stopp på tygeln som kan förhindra att tygeln glider ur handen. När vi rider i skogen fungerar tygeln jättebra i alla väder. Extra plus får den för att den är så mjuk och bra längd/bredd! ”

Här kan du hitta tygeln. Vi har frågat Tärnsjö garveri om martingalstopp eller stopp på tygeln så att den inte glider och de svarar att det kan ordnas men då blir priset ganska högt så de har börjat med att bara ha helt släta tyglar. Och som testryttarna vittnar om ovan så är det ju väldigt få fall när den här tygeln inte fungerar så kanske dags för en hållbar tygel till jul? En vacker tygel som bör hålla livet ut och är väl värd att laga ifall något skulle hända.

Lämna ett svar