Kan man hitta miljömärkt kraftfoder?

Vi vet ju att det mest hållbara och miljövänliga fodret är grovfoder. Att kunna använda så mycket grovfoder som möjligt, av bra och rätt kvalitet, är bra för hästen, plånboken och miljön, en riktig win-win situation.

Men hur är det när vi behöver komplettera med kraftfoder, kan vi hitta miljömärkta eller hållbara produkter då?

Vi har ställt frågor till 24 återförsäljare eller producenter om detta. 6 av 24 har svarat och av dessa är fyra svar utförliga. Det verkar finnas några övergripande svårigheter; Det är livsmedelsproducenterna som i första hand får de miljömärkta råvarorna eftersom de betalar mer. Vi har fått en dålig svarsfrekvens, det och en del av svaren vi fått tyder på att branschen inte ser en efterfrågan på miljömärkt kraftfoder från oss konsumenter.

2016-12-20 19.35.18-1

Men företagen verkar också vara omogna i frågan. De verkar inte se miljömärkta produkter som något som skapar mervärde för konsumenten eller för företaget. Två av företagen har endast svarat att ”det är svårt att svara eftersom miljömärkt hästfoder inte finns” och en annan tycker att det är ”affärskänsligt och avstår att svara”.

Så vad kan vi då säga? Ja om vi börjar med kraftfoder som bara består av 1 st råvara, som  till exempel havre eller korn.

En del av oss kan säkert köpa ekologisk havre och kanske korn, men även här så går största delen av havren till livsmedel eller så använder man den själv på den gård som har odlat havren. Produkten ”Betfor” som består av resterna från sockerbetan, förenklat kan man säga att sockerbetan rivs och pressas för att få ut sockret till livsmedel och kvar blir betfibrerna som framförallt används till foder. Idag finns det inte några ekologiskt odlade sockerbetor som används till socker och därmed ingen ekologisk betfiber. Men det här kommer sannolikt att ändras de närmaste åren då efterfrågan på ekologiskt socker ökar. Nordzucker som producerar varumärket Betfor säger att de inte märkt någon efterfrågan från hästfolk men att efterfrågan finns från jordbruket. Här får vi skärpa oss och visa att vi också vill få del av ekologisk Betfor framöver.

Miljömärkningar eller inte?

I Hästen och Hållbar Utveckling lyfter vi fram att en viktig sak är att efterfråga miljömärkningar som EU-ekologiskt, KRAV och Svensk Sigill. Miljömärkningarnas roll är att sätta upp regler och sedan skicka ut oberoende personer som kollar att de som odlar och producerar följer reglerna. De kollar åt oss eftersom de flesta av oss varken har kunskapen eller tiden att kontrollera odling och produktion av våra produkter.

Vi har inte hittat ett enda miljömärkt foder. St Hippolyt  utmärker sig med att ha svarat utförligt på våra frågor. De säger att de marknadsför sig som ett nästintill helt ekologiskt foder utan bekämpningsmedel, besprutning, olika konstgjorda konserveringsmedel samt konstgödning. De har som mål att alla ingredienser ska bli ekologiska. Men de säger också att för St. Hippolyt har det aldrig varit viktigt med olika märkningar. Utan miljömärkningar får konsumenten själv avgöra om man vill lita på det producenten berättar utan att någon oberoende märkning är iblandad.

KRAFFT har en annan strategi, deras produkter är i allra möjligaste mån baserade på svenska råvaror och majoriteten av sortimentet produceras i Sverige, allt för att få så närproducerade produkter som möjligt. För varje Krafft-foder anges dessutom ett beräknat klimatfotavtryck som guide för kunder som vill göra en så liten påverkan på klimatet som möjligt. Krafft jobbar fortlöpande med att främja svenska råvaror av bra kvalitet och som led i detta har t.ex. sojaoljan i majoriteten av deras produkter bytts ut mot svensk rapsolja. Deras plan är att även i framtiden begränsa användningen av palmolja och soja i så stor utsträckning som möjligt. Krafft Groov sortimentet är idag fritt från soja- och palmolja.

Undvik soja och palmolja

De mest miljöbelastande råvarorna i kraftfoder är soja- och palmoljeprodukter. När vi har undersökt kraftfoder så innehåller de flesta sammansatta produkter (pellets och musli) soja. Vi har även sett att palmolja kan förekomma i kraftfoder. Var noga och läs på innehållsförteckningen. Välj bort kraftfoder med palmolja och soja.

Hör gärna av er till oss om ni har tips på miljömärkt foder och fråga det varumärke som ni använder om de kan ta fram flera mer hållbara produkter.

Lämna ett svar