Vad innehåller flugmedlen vi använder på våra hästar?

Snart är det sommar och med den kommer också flygfän. Vi använder många olika produkter på våra hästar och nu är tiden för insektsmedel. Insektsmedel är framtagna för att ha effekt mot levande organismer, så andra djur och växter än den tänkta målorganismen kan också komma att påverkas. Vissa insektsmedel är baserade på så kallade naturliga, eteriska oljor. Även dessa är det bra att vara försiktig med då de kan orsaka överkänslighet eller allergi hos både människor och djur.

Vi har tittat på vad de fyra populäraste flugmedlen har för verksamma kemikalier mot insekter.

Absorbine UltraShield

Absorbine UltraShield skyddar mot “stickande och bitande insekter” upp till 14 dagar. Produkten innehåller ämnet permetrin och får bara användas på hästar. Permetrin är ett slags nervgift som förlamar insekternas nervsystem. Däggdjur tar inte särskilt stor skada av detta bekämpningsmedel eftersom att det absorberas dåligt av huden men på förpackningen finns symbolen “hälsoskadlig”. Den har även symbolen “miljöfarlig”, eftersom den är mycket giftig för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön.

Intressant är att 2004 blev ämnet permetrin förbjudet att använda i skogsbruket men det är fortfarande tillåtet att använda det på djur. Det förbjöds eftersom att tillverkaren inte genomförde de utökade undersökningar som krävdes för ett centralt EU-godkännande. För er som är intresserade finns här det Säkerhetsdatablad som alla kemikalier behöver ha.

Permetrin är också giftigt för katter, så var försiktig och rädd om stallkatten! Katter är mycket mer känsliga för ämnet jämfört med hundar och hästar. Katter kan bli riktigt sjuka. Det kan till och med vara livshotande.

Centaura
Centaura är ett flugmedel som kan användas på både hästar och människor, vilket talar för att den inte innehåller allt för märkliga kemikalier. Hästen skyddas mot flugor och mygg i upp till 24 timmar och mot fästingar i upp till 14 timmar. Människor skyddas mot myggor upp till 11 timmar, mot bitande flugor i upp till 5 timmar och mot fästingar upp till 14 timmar.

Flugmedlet innehåller icaridin vilket är ett både färglöst och luktlöst ämne som avskräcker insekter. Icaridin är inte särskilt giftigt och har en låg miljöpåverkan.

Renons flugmedel

Renons håller insekter på avstånd i upp till 5 timmar. Renons flugmedel innehåller följande kemikalier: Icaridin, citronellaolja, lavandinolja, propylenglykol, emulgator, avm.vatten.

Det verkar som att det är lite osäkert om cittronellaolja är hälsoskadlig men den kan vara allergiframkallande. Den har varit förbjuden att använda som insektsavskräckandemedel under en viss tid i Canada men det förbudet har upphört.

Lavandinolja är mycket lik lavendelolja och är alltså relativt ofarlig men kan vara allergiframkallande.

Effol

Effol har farosymbolen brandfarlig och ska förvaras väl tillsluten. Den ska sorteras som farligt avfall och man bör ha skyddsutrustning som till exempel skyddshandskar vid bruk. Effol innehåller precis som Centaura även icaridin som inte är särskilt giftigt och har en låg miljöpåverkan.

Samtliga medel har långa karenstider.

Sammanfattningsvis innehåller några av de mest populära flugmedlen för hästar ingredienser som vi anser att man bör undvika av både miljömässiga och hälsomässiga skäl. Om din häst är mycket känslig kanske ett insektstäcke kan vara en lösning? Se också över om era hagar har ställen där de kan komma undan flygfäna och ta skydd från solen. Kanske även en insektsfälla kan hjälpa till?

Kanske använder vi myggmedel av slentrian utan att kolla om det behövs först. Det är lätt att av gammal vana sätta på ett preparat som håller i två veckor för att vara på säkra sidan vid betessläpp till exempel. Kanske kan det i år vara ett tillfälle då vi tar ett steg tillbaka och utvärderar vilka behov våra hästar har. Låt oss i vilket fall som helst vara försiktiga med de giftigaste preparaten och hantera dessa med omsorg, om vi inte ser någon annan utväg än att använda dem.

Om problemen inte är så stora och du gillar att fixa lite själv kanske kan det vara värt att prova att tillverka ett eget flugmedel? Då vet man ju vad medlet det innehåller. Vi har inte provat det ännu så vi kan dessvärre inte säga om det fungerar.

Hemmagjort flugmedel
½ liter vatten

1 burk rosmarin

1 vitlök
1 citron
1 dl vanlig ättika

Koka upp vattnet, lägg i rosmarin och pressa i vitlök och citron. Låt koka ca 10-15 minuter. Tillsätt ättika. Låt svalna. Sila av.

En reaktion till “Vad innehåller flugmedlen vi använder på våra hästar?

Lämna ett svar