Hö och hösilage, det smarta hästfodret.

Alla hästar får väl hö och några kilo kraftfoder har de väl alltid fått och mått bra av eller…?

Foto: Elisabeth Riksen
Foto: Elisabeth Riksen

Ja vad handlar det egentligen om? En kompis till mig, som är mycket kunnig på foder, sade en gång att vill man ha ett husdjur som är gjort för och mår bra av kraftfoder eller spannmål så skaffa en råtta! Vad menar han och hur tänker jag? Jag kommer att skriva några bloggar framöver som förklarar hur jag uppfattat att det hänger ihop.

För att förstå hur hästen fungerar i grunden så kan man tänka tillbaka på olika naturprogram på tv där vi sett zebror på en stooor savann. Hästen är också gjord för att leva på en savann, eller stora grässlätter, och röra sig betande i flock. Den äter minst 14-16 timmar per dygn och kan vandra 10-30 km per dag. Det är ju också meningen att den ska äta sig fet när det går, hos oss på sommaren för att ha under vintern. Vad betyder det här för hästen idag?

1 Välmående och harmoni. Man kan säga att hästen är ”programmerad” att leta föda och tugga gräs minst 14-16 timmar även idag. Och eftersom vi inte har tillgång till gräs året om eller tillräckligt stora savanner till våra hästar så är det hö eller hösilage, grovfodret, som ersätter gräset och ger tillräckligt lång ättid, som även är sysselsättning. När man tittar på hästen när den äter hö så ser man ju hur den pysslar med höet och väljer vilka strån den äter först, mulen jobbar, vilket också skickar signaler om lugn och ro. Om hästen inte kan äta sina 14-16 timmar per dygn så kan det leda till att den börjar med sådana beteenden som att äta på staketet, träinredningen, krubbitning eller vävning.

2 Magen är själens spegel. Vi vet ju alla hur vi mår om vi har magknip eller magen kurrar. Eftersom hästen är programmerad att äta så stor mängd gräs, med mycket fibrer, så vet vi ju att den bajsar därefter och mest hela tiden. Deras magsäck är liten men tarmen desto större och längre, med en aktiv blindtarm som också hjälper till. Hästen är helt enkelt gjord för att i stort sett ha ett konstant flöde av grovt material som flödar genom magsäcken och tarmen. Om det blir för långa uppehåll eller för liten volym ökar risken för att det blir stopp i flödet och vi riskerar sjukdomar som kolik. Magsår är tyvärr också ganska vanligt, jag antar att man kan säga att det delvis beror på att magsyran får stå och svida utan att användas för att bearbeta foder. Förutom lång ättid så får det inte vara för långa uppehåll ca tre timmar är det längsta den ska vara utan något att äta. En annan konsekvens av att hästen är gjord för att tugga 14-16 timmar är att det bidrar till att skydda tänderna mot karies, genom att det är den tuggar som saliven produceras och det är saliven som skyddar tänderna mot karies.

3 Våra moderna hästar har väl anpassat sig? Det korta svaret är nej. Precis som andra husdjur som vi styr aveln på som grisar och höns (som ju dessutom har påverkats än snabbare av aveln eftersom de lever en kortare tid) så finns grundmekanismerna och beteendena kvar. Precis som grisen fortfarande vill ha halm att böka med för att bygga ett bo när den ska få griskultingar, fast den inte behövt bygga ett bo på många, många generationer och en höna fortfarande vill sitta på en pinne och sova, fast den nu bor i hus och inte suttit i träd på oerhört många generationer…så behöver hästen äta 14-16 timmar utspritt på hela dygnet, den sover korta stunder och har ett stort rörelsebehov. Om djuren inte får utöva dessa naturliga beteenden så mår de inte bra! Det kanske inte syns så mycket, tyvärr kan många hästar till exempel gå med magsår utan att vi förstår att den är sjuk.

4 Men hästen behöver väl lite kraftfoder för att få all näring den behöver? Njae, inte egentligen, eller det beror på vilket hö den får och om hästen får tillräckligt med tid att äta. Det har hänt mycket på senare tid med vår kunskap om vad hästen behöver, vilket hö som är bra och hur rätt hö kan odlas till rätt häst.

Nästa gång ska jag berätta om hur vi gått från att vårt fullblod var nervig och hade lätt löst bajs hela tiden (sannolikt magsår) till att hålla hullet fint, sätta muskler och bli ”mer” harmonisk i vardagen genom att använda det grovfoder som stallet erbjuder. På ett enkelt sätt! För jag är ingen räknemänniska. Och det fungerar även på hans lite mer rundnätta grannar.

Sen tänkte jag ge mig på att reda ut något som för mig känns lite lurigare och nytt, hur du blir en smartare kund, hur du hittar rätt grovfoder till din häst? Vilket näringsinnehåll behöver höet ha som jag köper för att min hästs behov ska tillgodoses utan kraftfoder? Viket är viktigt om man är i den positionen att man kan köpa in det grovfoder som passar till just min häst. Då kommer jag intervjua en expert på att odla grovfoder.

Läs mer här i vår minirapport som finns här på sidan, där vi även skriver mer om varför det också är bra för miljön, i HNS fina skrift som heter Det smarta hästfodret och på Hästsveriges sidor om foder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *