Gillar du webshopping? Eller är du i Falsterbo i sommar? Här får du några fler tips på vackra och mer hållbara rid- och stallkläder!

Det börjar komma lite fler alternativ för oss som vill ha kläder som är bra för planeten, andra människor, våra husdjur och oss själva! EquiRex i Holland är ett av de första företag som startades för att ta fram just sådana kläder. Vi har ställt några frågor till EquiRex grundare, Marjolein van Hilten.

Marjolein-van-Hilten-equirex-2

Varför startade du EquiRex?

Jag älskar att vara utomhus och vi bor på landet på en ombyggd jordbruksfastighet där vi försöker vara så hållbara och självförsörjande som möjligt. Vi producerar el från solenergi för att använda på kontoret, till bilen och huset. Men även våra fruktträd och till och med utsädet till vårt hö är ekologiskt. Det känns viktigt för mig att inte bara vara lite hållbar utan försöka få det att bli en del av allt jag gör. Innan jag startade EquiRex så kunde jag inte hitta något varumärke för ridkläder som producerade kläderna på ett hållbart och rättvist sätt så jag bestämde mig för att starta ett eget varumärke. Jag tänkte att jag kan inte vara den enda som har det här problemet.

Vilka är era utmaningar när det gäller att skapa hållbara ridkläder?

Den stora utmaningen för oss är att hitta rätt material till rätt mängd. Vi är än så länge ett ganska litet företag och om vi vill använda ett visst material så kan den minsta mängd vi får beställa vara för stor för oss. Hållbarhet handlar ju också om att inte producera för mycket, utan precis lagom mycket så att alla plagg kan hitta en ny nöjd och kärleksfull ägare. I klädesbranschen slängs mycket kläder som inte blir sålda.

Har du något klädesplagg eller någon produkt som du vill berätta lite mer om?

Alla våra produkter har en berättelse och de är alla mina ”bebisar” men i vår nya kollektion är jag lite särskilt förtjust i den indigofärgade ekologiska bomulls t-shirten. Indigo är ett naturligt färgämne som kommer från en växt. Ju längre tyget ligger i färgbadet desto mörkare blir resultatet. Vi har två färgnyanser. Extra kul att veta är att först tillverkas t-shirten och sedan färgas den, vilket gör att vi inte färgar något tyg i onödan. Det kan man se på insidan av t-shirten där tvättvårdslappen också har fått en lite blåaktig färg.

Boot neck shirt with EquiRex logo. 100% organic cotton, natural indigo dyed.
Boot neck shirt with EquiRex logo. 100% organic cotton, natural indigo dyed.

Vart kan vi hitta dina kläder?

Ni kan köpa dem direkt på hemsidan eller på olika mässor vid tävlingar. EquiRex kommer att vara i Falsterbo i år igen så du har chans att träffa Marjolein där. De finns på ”Dressage street”.

Ett tips från författaren

EquiRex använder olika material i sina kläder såsom olika former av ull (merino, alpacka och filtad ull), ekologisk bomull och återvunnen polyeter. Var inte rädd för ull det är lättskött. Ibland räcker det att vädra plagget och så finns ju ulltvättprogram på våra tvättmaskiner idag. Var bara uppmärksam att det är ull innan ni kör tvättprogrammet! Köp bara ett vänligt tvättmedel som är bra för ull och silke mm. Lite överkurs kanske det här rådet är som jag fick från en expert på naturmaterial? Det kan vara bra att hälla i lite ättiksprit som sköljmedel för det får ullfibrerna att återställa sig så de håller värmen bra.

Lämna ett svar